Aspergekwekerij C. van Tiggelen
Steenbergseweg 21
4661 RJ Halsteren
T. 0164-685899

Tijd voor de warming up


17 april 2021

Het voorjaar is weer begonnen. De zon komt al wat meer tevoorschijn, de dagen worden langer en langzaamaan lijkt het wat warmer te worden. Her en der verschijnen de eerste asperges, maar helaas nog niet bij ons in de winkel. De vraag is… Hoe komt dit?

De laatste jaren hebben mensen veel inventieve manieren gevonden om de aspergeplant een handje te helpen. Asperges gaan namelijk pas echt goed groeien wanneer de bodem voldoende opgewarmd is. Met behulp van bijvoorbeeld extra laagjes plastic, verwarmingsinstallaties, etc. proberen veel telers dit proces te versnellen. Wij kiezen echter bewust voor wat ook wel genoemd wordt ”teelt van de koude grond.” Dit betekent dat wij, afgezien van de traditionele zwart-witfolie waarmee we de temperatuur enigszins kunnen bijsturen en de asperges beter kunnen beschermen tegen weersinvloeden en verkleuring, geen hulpmiddelen gebruiken om de bodem op te warmen. Asperges zijn een prachtig seizoensproduct en we willen de natuur daarom rustig haar gang laten gaan. Helaas is het de afgelopen weken nog behoorlijk koud geweest, met name ’s nachts. Hierdoor heeft de bodem nog niet zo heel erg hard op kunnen warmen waardoor de aspergeplanten pas wat later uit hun winterrust zijn gekomen.

De afgelopen week hebben wij echter ook de eerste witte kopjes boven de bedden uit zien steken. Ook onze asperges komen dus langzaam boven de grond. We hopen dat dit lekkere voorjaarsweer daarom door kan zetten en dat we u in de loop van volgende week weer van harte welkom kunnen heten in onze winkel. Hopelijk tot snel!< Terug naar nieuwsoverzicht