Aspergekwekerij C. van Tiggelen
Steenbergseweg 21
4661 RJ Halsteren
T. 0164-685899

Uitgelicht: De bakproducten van de Sint-Antoniusmolen


23 mei 2021

Naast onze biologische Brabantse Walasperges hebben wij in onze boerderijwinkel ook een ruim aanbod van andere, veelal lokale producten. Omdat wij deze producten ook graag eens aan jullie willen voorstellen komen we dit aspergeseizoen met een nieuwe rubriek op onze website, de rubriek ”Uitgelicht.” Iedere week stellen we één of meer van de producten uit onze boerderijwinkel op deze manier kort aan jullie voor. Deze week is het de beurt aan de ambachtelijke bakproducten van de Sint Antoniusmolen in Halsteren. Ideaal voor als je dit Pinksterweekend wil gebruiken om de keuken in te duiken om iets heerlijks op tafel te kunnen zetten.

Misschien is het u al weleens opgevallen als u onze winkel eerder bezocht dat er vlakbij een bordje staat waarop staat vermeld dat u zich bevindt in buurtschap ”De Oude Molen.” De reden dat onze buurt zo genoemd wordt is omdat er vroeger naast onze boerderij een molen te vinden was. De molen zelf is helaas al lang verloren gegaan (al zijn er nog een paar restanten van bewaard gebleven), maar het buurtje is zo blijven heten. Je zou jezelf echter kunnen afvragen waarom de buurt dan ”De Oude Molen” genoemd wordt. Was er dan ook een ”Nieuwe Molen?”

Die ”Nieuwe Molen” die was er wel zeker. Aan de andere kant van het dorp vindt u namelijk een buurtschap met deze naam. Wanneer u hier heen zou gaan zou u waarschijnlijk nog iets anders opvallen, in Nieuwe Molen staat ook daadwerkelijk nog een molen: de Sint Antoniusmolen. Deze molen is later gebouwd dan de molen die naast onze boerderij te vinden was, vandaar dat de bevolking van Halsteren al snel sprak over ”De Oude Molen” aan de Steenbergseweg en ”De Nieuwe Molen” aan de Halsterseweg.

Inmiddels is het ”Nieuwe” aan de Sint Antoniusmolen er wel een beetje af. De molen staat er inmiddels namelijk ook alweer sinds 1817. Hierdoor is het al meer dan 200 jaar één van de bekendste gebouwen van Halsteren. Bijzonder is dat de molen ook eigenlijk altijd is blijven werken. Tot op de dag van vandaag worden er namelijk verschillende granen gemalen in de molen en het meel dat dit proces oplevert is terug te vinden in de bakproducten die u bij ons in de winkel kunt vinden.

Sinds 2011 is Corneel Droogers degene die de molen laat draaien. Hij is, na een grote restauratie van de molen die duurde van 2012 tot 2014, ook begonnen met het maken van allerlei bakproducten met het meel dat de molen oplevert. Mixen voor het bakken van verschillende soorten cakes, gebak, broden, Corneel maakt het allemaal. Het voordeel is dat deze mixen ook meteen alle ingrediënten bevatten die je nodig hebt tijdens het bakproces. Zo bevatten de mixen voor brood ook gist en de mix voor aardbeiencake ook stukjes geconfijte aardbeiden. Zo levert Corneel een mooi totaalproduct af dat ook nog eens op ambachtelijke wijze is geproduceerd.

Wanneer u dus van plan bent om de bakhandschoenen weer eens aan te trekken dan kunnen we u zeker aanraden om eens te kijken naar de bakmixen van de Sint Antoniusmolen als u bij ons in de winkel bent. Zo zet u altijd iets lekker op tafel.< Terug naar nieuwsoverzicht